Wie zijn wij
Welkom namens de hervormde gemeente Lutten, Slagharen en Schuinesloot
Waar staan wij voor als gemeente van Christus? Wij vatten dat zo samen: ‘Wij willen leven uit de liefde van God en zo, als een levende gemeente het evangelie in woord en daad uitdragen in het geloof dat God in Christus naar ons heeft omgezien en ons vraagt om te zien naar elkaar.’ Een hele zin, maar in die ene zin wordt wel veel gezegd!
Hij betekent allereerst dat wij een hechte gemeente willen zijn waarin we voor elkaar zorgen, zoals je voor elkaar zorgt als gezin of familie. Waarom? Omdat je van elkaar houdt. Maar dat is niet alles. Die liefde gaat verder. Die liefde gaat de wereld in. Zo willen wij er ook zijn als gemeente voor hen die geen lid zijn, een open en gastvrije gemeente waarin voor iedereen plaats is.
Waarom willen we dat als hervormde gemeente? Daar is maar één goede reden voor: omdat God van ons houdt. Van elk van ons persoonlijk, van ons samen, van heel de wereld houdt Hij. En dat is gebleken toen zijn Zoon geboren werd als een mensenkind, zijn leven gaf voor deze wereld en de dood overwon in zijn Opstanding. Elke zondag bidden en zingen wij samen, lezen wij uit de bijbel en leren daaruit over Gods liefde, zowel in de kerk te Lutten als in de kapel te Schuinesloot.
Liefde die niet vrijblijvend is maar vraagt om een getuigenis, om het door te vertellen. Daar willen wij als gemeente van Christus aan meewerken in woord en daad.
Ds William Piksen
Wie zijn wij
Zoals alle kerken over de hele wereld (tezamen momenteel ongeveer 2 miljard mensen) zijn we genoemd naar Jezus Christus. Wij geloven namelijk dat God in deze Jezus Christus zo naar de mensen toe gekomen is, dat daarmee alles anders geworden is. Bij Hem vinden we liefde, vergeving, verzoening, verwachting, hoop, leven dat niet voorbijgaat en de het uitzicht op een nieuwe aarde. We noemen dat Evangelie, ofwel: Goed Nieuws voor de mensen. Dat geven wij aan elkaar en anderen door: daartoe staat in de kerk een kansel met daarop een geopende Bijbel.
Alles wat wij in de Kerk vieren heeft betrekking op Jezus Christus. Denk aan het Kerstfeest: het feest van Christus’ geboorte. En vooral het Paasfeest: Christus’ opstanding uit het graf. Die opstanding gebeurde op de eerste dag van de week: daarom vieren wij de zondag. Wij mogen in ons leven bij Jezus Christus horen: daartoe staat voor in de kerk een doopvont. Wij leven van Zijn liefde en goedheid: daartoe staat voor in de kerk de avondmaalstafel. Rondom het Evangelie, de doopvont en de avondmaalstafel hebben wij als gemeente een huis gebouwd: dat is ons kerkgebouw.
Gereformeerd:
Zoals gezegd telt de wereldwijde Kerk van Jezus Christus ong. twee miljard mensen. Die wereldwijde Kerk is één: we kennen bv. maar één doop, die overal geldig is. Maar tegelijk is het waar dat die Kerk een soort regenboog is: je hebt landelijk en plaatselijk overal verschillende soorten kerken. Soms heeft dat eenvoudig te maken met verschil in taal en cultuur. Soms is er toch wel een ingrijpend verschil in manier van geloven. En soms is men droevig genoeg vanwege allerlei geruzie uit elkaar gegaan… Onze gemeente maakt deel uit van de Gereformeerde of Hervormde traditie, die terug gaat op de Reformatie of Hervorming: een vernieuwingsbeweging binnen de Katholieke Kerk van de 16e eeuw. Belangrijke ‘hervormers’ uit die tijd waren Luther en Calvijn. Sindsdien staat de term Gereformeerd voor een aantal kenmerken, die nog altijd in onze gemeente belangrijk zijn:
- Alleen in het Evangelie van Jezus Christus leren we God werkelijk kennen
- Het Evangelie horen we in de Bijbel: het Woord van God
- We hebben geen recht op Gods liefde: het wordt ons om Jezus’ wil uit Zijn genade geschonken
- De plaatselijke gemeente wordt bestuurd door gekozen leden van die gemeente (geen aparte bisschoppen of een paus)
Kerk:
Dat woordje kun je van twee kanten benaderen. Het woordje kerk betekent eigenlijk: ‘zij die eigendom van de Heer zijn’. Zoals het woordje gemeente letterlijk betekent: ‘zij die door de Heer geroepen zijn’. Kortom, een kerk is een verzameling mensen die proberen om Jezus Christus te volgen in deze tijd. De kerk is dus veel meer dan een stenen gebouw! Het zijn mensen, die samen met elkaar God willen loven en elkaar en de naaste willen dienen, omdat ze op een of andere manier niet meer los willen en kunnen komen van de roepstem van de Heer. Dus doen we van alles met elkaar: Bijbelstudie/ jeugdwerk/ mensen in zieken- en verpleeghuizen bezoeken/ contacten met mensen in Roemenië/ steunen van zendings- en ontwikkelingswerk enz. enz.
Er is natuurlijk ook een andere kant: want de kerk blijft ook mensenwerk. Christenen zijn mensen als iedereen, dus op z’n tijd gaat het mis, ook in de kerk… Dan zijn we weinig vergevingsgezind, onvriendelijk, liefdeloos… Dan blijkt eens te meer dat je nooit moet gaan geloven omwille van de mensen, maar alleen omwille van Jezus Christus.
Kerkelijke gebouwen:
Ons kerkgebouw staat in het dorp Lutten. Naast het kerkgebouw staat het verenigingsgebouw Pro-Rege met daarnaast de oude kosterswoning. Aan de ander kant van de kerk staat onze pastorie.

Kringloopwinkel
Naast de kerkelijke gebouwen bezitten wij ook een kringloopwinkel in Lutten. Met de opbrengsten van de kringloopwinkel (en natuurlijk de vrijwillige bijdragen), die gerund wordt door vrijwilligers, zijn wij in staat om onze financiële positie gezond te houden.

- Gereformeerde wijkgemeente
- 150 jarig jublileum
- Algemene informatie
- Beleidsplan
- Contact
- Geschiedenis
- Kerkdiensten
- Nieuwbouw Pastorie
- Wie zijn wij?
De Kapel
Schuineslootweg 104
7777RD
Schuinesloot
0523-
Gereformeerde Kerk Lutten – de Kruiskerk
De Kruiskerk
Anerweg Noord 8
7775AS
Lutten
0523-
Kerkdiensten
U/jij bent welkom! Maar vergeet daarbij niet dat U/jij ook ècht welkom bent in ons midden. Elke zondag komen we als gemeente bij elkaar rondom het Evangelie van Jezus Christus.

Historie
Geschiedenis
Kerkenraad
Kerkenraad en predikant
Onze gemeente wordt bestuurd door een kerkenraad. Die kerkenraad bestaat uit gemeenteleden die voor een periode van meestal 4 jaar een ambt bekleden. De ambten zijn:
Ouderlingen:
De ouderlingen zijn verantwoordelijk voor de gemeenteleden in het algemeen. Ze bezoeken de huisadressen, proberen zo de onderlinge verbondenheid vorm te geven, zoeken het geloofsgesprek enz. We hebben twee ouderlingen voor een speciale doelgroep, nl. de Jeugd. Feitelijk is ook de predikant een soort ouderling, maar dan in full-time dienst: vrijgesteld voor bezoekwerk, uitleg van de Bijbel, bezoekwerk enz.
Ouderlingen-kerkrentmeesters:
Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van de financiën, gebouwen en personeel van de gemeente.
Diakenen:
De diakenen zijn verantwoordelijk voor de hulp aan gemeenteleden en aan de naasten, dichtbij en veraf. Hun werk varieert van het organiseren van bezoeken aan verpleeghuizen tot het inzamelen van geld voor mensen in ontwikkelingslanden.
De kerkenraad van de Gereformeerde Kerk van Lutten-Slagharen-Schuinesloot telt momenteel 9 leden: 1 predikant, 2 ouderlingen, 1 jeugdouderling, 1 ouderling-kerkrentmeester, 2 diakenen, de praeses en de scriba. Wij vergaderen de derde maandag van de maand.
150 Jarig jubileum
Op 29 november 2009 vierde de Gereformeerde kerk haar 150 jarig jubileum. De precieze datum van het ontstaan van de kerk is niet bekend, maar het zal de laatste zondag van november 1859 geweest zijn want de eerste kerkenraadsvergadering vond plaats op 1 december. In die 150 jaar is er natuurlijk veel veranderd in de kerk. Begonnen met een honderdtal leden is de kerk in het verleden uitgegroeid tot boven de 1200 leden. Doordat De Krim en Gramsbergen eigen gereformeerde kerken stichtten is dit weer geslonken. Op dit moment zijn er zo’n 800 leden.
In het kader van het jubileum hebben diverse activiteiten plaatsgevonden: Het aanbieden van het jubileumboek aan de kerkenraad, een jubileumdienst op zondag 29 november en een expositie rond het jubileum.
Het kerkhof
Het kerkhof achter de kerk was vanaf het ontstaan van de kerk tot op heden eigendom van de kerkvoogdij. Voor 1853 begroeven de bewoners van de buurtschap Oud-Lutten hun overledenen in Hardenberg, op de oude begraafplaats aan het Oosteinde, of in Heemse bij de Hervormde Kerk. Toen de grond voor kerk, pastorie en de begraafplaats waren gekocht, moest een en ander nog aangelegd worden, want het was woeste grond. Wanneer men nu in onze tijd het geheel bekijkt en er zo eens rondwandelt, dan moet men erkennen dat het alles met smaak is aangelegd.besluit 2013.
Meer informatie over het kerkhof op kerkhoflutten.nl.
Onze kerkdiensten
- Lied voor de dienst
- Welkom en mededelingen
- Gemeentezang: Intochtslied (staande)
- Moment voor stil gebed (staande)
- Votum en zegengroet (staand)
- Klein Gloria
- Woorden van bemoediging en/of Woorden voor onderweg (Gods geboden) (Morgendienst)
- Gemeentezang (antwoordlied)
- Gebed
- Kinderen van de basisschool gaan naar FLAME
- Lezen van een of meer gedeelten uit de Bijbel, afgewisseld door Gemeentezang)
- Prediking
- Gemeentezang (antwoordlied)
- We horen of zingen de Geloofsbelijdenis (staand) (Alleen in de namiddagdienst)
- Dankzegging en voorbeden
- Collecte
- Gemeentezang: Slotlied (staande)
- Zegen (staande)
- Gemeentezang: zegenbede (iedere 3 maand een ander lied uit het nieuwe liedboek)
Overzicht predikanten
Overzicht van de predikanten die in Lutten en Schuinesloot hebben gediend
Predikanten |
|||
1849 – 1852 | Kandidaat | B.P.W. van de Zwaag | van Lutten naar Waverveen |
1854 – 1858 | Dominee | G.A. Fijnvandraat | van Hardewijk naar Zwartsluis |
1858 – 1859 | Kandidaat | J.A. Herman | van Lutten, 1860 overleden |
1861 – 1868 | Kandidaat | H. van de Ven | van Lutten naar Berkenwoude |
1869 – 1881 | Dominee | W. de Visser | van Meeuwen en Wagenvoort naar Ommelanderwijk |
1882 – 1887 | Dominee | J.J.A. Valeton | van Asha naar Ten Boer |
1889 – 1892 | Dominee | H. van de Bijtel | Wichmond naar Slochteren |
1895 – 1920 | Dominee | B.J. Lochtenberg | van Welsum, met emeritaat |
1921 – 1926 | Dominee | J. Jebbink | van Wijntjeterp naar Holten |
1926 – 1930 | Dominee | R. Schellenberg | van Overdinkel naar Emmen |
1930 – 1947 | Dominee | L.H.W. Theunissen | van Stegerda naar Achterkerke |
1948 – 1954 | Dominee | H. Bardeloos | van Emmen naar Oosterhesselen |
1954 – 1959 | Kandidaat | J. Tammeling | van Schoonebeek naar Koudum |
1959 – 1964 | Dominee | J. Kok | van Terwingelen naar Eibergen |
1964 – 1970 | Dominee | F. Gerbrandy | van Vrouwenparochie naar Zelhem |
1970 – 1978 | Dominee | D. Voortman | van West-Terschelling naar Wolvega |
1979 – 1984 | Dominee | H. Kremer | van Stedum, met emeritaat |
1985 – 2006 | Dominee | H.S. Buunk | van Goes – Predikant ontheven met bevoegdheid |
2007 – 2018 | Dominee | G.W.Piksen | van Fijnaart – naar Heteren |
Hulppredikers |
|||
1900 – 1910 | Hulppr. | H. Koster | van Lutten, —– |
1923 – 1925 | Hulppr. | P. Compagne | van Lutten naar Dedemsvaart |
1925 – 1929 | Hulppr. | K. de Vries | van Heemstede naar Rotterdam |
1929 – 1947 | Hulppr. | E. Wanders | van Nieuw Buinen naar Drouwenerzand |
1947 – 1950 | Hulppr. | A. Boschma | van Heemstede naar Rotterdam |
1950 – 1966 | Hulppr. | G. Schonewille | van Rotterdam naar Haarlem |

Van Loo orgel
Het orgel is in 1858 gebouwd door de Zwolse orgelbouwer Jan van Loo,
Jan van Loo (1823 – 1910) was aanvankelijk in dienst bij de Groningse orgelmaker Petrus van Oeckelen (1792 – 1878). Hij huwde een dochter van laatstgenoemde en vestigde zich in 1858 als zelfstandig orgelmaker te Zwolle. Het werk van van Loo is niet erg omvangrijk, voor zover bekend maakte hij de volgende nieuwe orgels:
1858 | Lutten | Nederlandse Hervormde kerk |
1858 | Blokzijl | Doopsgezinde kerk |
1864 | Zwolle | Gereformeerde kerk (nu in de Plantage kerk) |
1866 | Hall (gld) | Nederlandse Hervormde kerk |
1867 | Oud-Avereest | Nederlandse Hervormde kerk |
1870 | Dedemsvaart | Nederlandse Hervormde kerk |
1870 | Dedemsvaart | Nederlandse Hervormde kerk |
Nieuwbouw pastorie
Vroeger was het overal in Nederland zeer gebruikelijk dat de woning van de pasto(o)r of predikant naast of in ieder geval vlakbij de kerk werd gebouwd. Tegenwoordig wordt dat om allerlei redenen steeds zeldzamer. Onze gemeente bezit echter nog een klassieke pastorie pal naast de kerk. Op dezelfde plaats heeft overigens al een eerdere pastorie gestaan: van 1860 tot 1912 – er zijn geen foto’s meer van. In 1912 is het wat bouwvallig geworden pand gesloopt en vervangen door een nieuw huis, dat in 1913 klaar was.
De initialen van het toenmalige predikantsgezin (de fam. Boersma-Hofman) zijn nog op een steen naast de voordeur te zien. Ds. Boersma schreef later bij zijn afscheid: “(Op 14 juli 1913) konden wij onze schoone en geriefelijke pastorie betrekken, die wij ook noode verlaten.” Diverse predikanten hebben de pastorie met vreugde bewoond, waarbij meestal telkens kleinere of grotere moderniseringen van het huis plaatsvonden.

Duurzaam bidden
