Nieuwbouw pastorie

Als u de foto’s bekijkt kunt u zien dat ook deze pastorie al weer verleden tijd is. Hoewel dit gebouw het veel langer volgehouden heeft dan het eerste exemplaar, bijna 87 jaar, bleek dat er dermate grote technische gebreken ontstaan zijn in de loop der tijd dat nieuwbouw nodig was . Het gebouw was van een “schoone en gerieflijke” pastorie langzaam in een tochtige en moeilijk warm te krijgen woning veranderd.

In mei 2010 is het gebouw afgebroken maar nadat de vergunning binnen was, is bouwbedrijf Zweers in juni begonnen met de bouw van de nieuwe pastorie. We zullen regelmatig nieuwe foto’s plaatsen, zodat u de bouw zo goed mogelijk kunt volgen via de website.

Stookhok

Een klein deel van de pastorie “leeft” nog voort in Slagharen. Een gedeelte van de 100 jaar oude stenen is gebruikt om in Slagharen bij het museum “Het Olde Meestershuus” een “stookhok” te bouwen. De stenen zijn afgebikt en keurig weer opgemetseld zoals te zien is op één van onderstaande foto’s. Zo’n stookhok stond vroeger naast de boerderij en in het stookhok stond dan een fornuis met kookketel en daar werd de was gekookt, het varkensvoer gemaakt en nog vele dingen meer.

Op 11 september 2010 is met enig ceremonieel aan het bestuur van het museum een oorkonde overhandigd waarbij de kerkenraad “afstand doet” van een aantal stenen ten behoeve van de bouw van het stookhok.

Oktober

“Het is momenteel oktober 2010 en het loopt allemaal voorspoedig en volgens planning. Zoals u op de foto’s kunt zien, zijn de bouwvakkers momenteel onder andere bezig met de dakpannen en de windveren. Eigen gemeenteleden zijn inmiddels begonnen met de bouw van de garage. De muren staan en de voorbereidingen voor het dak staan nu op de planning. “

Februari 2011

De winter is bijna voorbij. Ondanks de sneeuw en de kou is er flink doorgewerkt. Het voegwerk van de woning is in verband met het natte weer uitgesteld. De garage is wel gevoegd, maar de woning zal waarschijnlijk deze maan nog gevoegd gaan worden. De garage is, op het schilderwerk na, helemaal klaar. Hij wordt nu nog even gebruikt als “werkplaats en opslag”. In de woning zijn alle binnenmuren en kozijnen geplaatst en de leidingen zijn getrokken. Deze week is de vloerverwarming gelegd en dat ziet er leuk uit met al die witte leidingen over de vloer.

Volgende week wordt de vloer gestort en als dat allemaal droog is, kunnen de stucadoren aan het werk. Ook wordt volgende week een begin gemaakt met het buitenwerk, de riolering en afvoerbuizen. De planning is dat er dan begin maart begonnen kan worden met het afwerken van binnen. Hoewel het klinkt of dat een afrondende fase is, komt er nog heel wat bij kijken. Wat denkt u van plavuizen leggen, keuken plaatsen, sanitair plaatsen, tegelwerk etc., etc., etc.. Kortom: er is nog genoeg te doen.

Het is inmiddels al weer april en er is weer veel gedaan. Het mooie weer zorgt er voor dat er gevoegd kan worden. Dan lijkt het direct heel anders. Binnen is de badkamer klaar en er is zelfs al een oproep geweest voor behangers en schilders. Hopelijk melden veel handige vrijwilligers zich aan.

Nu is het bijna juni en kunnen we weer grote verschillen zien. De keuken is geplaatst, de treden die vorige keer nog los in de garage lagen, zijn bewerkt tot een heel mooie trap. Twee slaapkamers zijn al behangen en het schilderwerk op de bovenverdieping is bijna klaar. Er wordt hard gewerkt door veel vrijwilligers.

In de achtertuin zijn coniferen gezet en zo is te zien hoe groot de tuin wordt. Er is zelfs al uitgetekend waar de trampoline moet komen te staan. Het duurt natuurlijk nog wel even, maar de nieuwe bewoners kunnen zich bijna op gaan maken voor een verhuizing. Spannend!

22 juli 2011: Het is zover. De dominee en zijn gezin hebben de eerste nacht doorgebracht in de nieuwe pastorie. In de afgelopen week zijn ze verhuisd, nadat zaterdag 16 juli belangstellenden de woning konden bekijken. Veel mensen maakten gebruik van deze mogelijkheid. Voor de gezelligheid was er gezorgd voor een drankje en een hapje.
Het project “nieuwbouw pastorie” wordt hiermee afgesloten. Alle belangstellenden hebben zo de gelegenheid gekregen om de bouw van de pastorie, het werk van heel veel vrijwilligers, te volgen.

 
 
 
 
 
 
 
 
De eerste sneeuw
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
terug